2013. július 21., vasárnap

Új "őrület" köszöntött a könyvmolyokra


Már korábban is gondoltam rá, hogy egy icipicikét írnom kellene arról ami az idei évben totálisan a hatalmába kerített.
Nem, itt most nem a moly.hu-ról fogok áradozni (bár azt is megtehetném, de az már uncsi lenne :P), hanem inkább annak egy új funkciójáról!

Az első utazókönyvek:

Szóval ez az egész emlékeim szerint (de javítsatok ki, ha tévednék) egy mozgalommal kezdődött, de sajnos már az országra nem emlékszem pontosan.
A mozgalom neve és egyben jelszava a következő volt: "Hagyj el egy könyvet!"
Amennyire vissza tudok erre emlékezni - mert már nem most volt - még a TV-ben is meséltek erről a nyugaton indított és hódító őrületről. A lényege annyi volt, hogy az éppen aktuálisan elolvasott könyvedet, amit szerinted másoknak is érdemes lehet a kezükben forgatni, egyszerűen ott "felejted" egy parkban, a vonaton, buszon, buszmegállóban, kávézóban, metrón, étteremben vagy éppen amerre jársz!
De azért, hogy ne csak úgy teljesen kontrollálatlanul lézengjenek a könyvek, a mozgalom tagjai - azaz a könyv tulajdonosa a címoldalra pár mondatban összefoglalta, hogy mi is a célja ennek az elhagyott könyvnek. A mozgalom résztvevői még egy weboldalt is létrehoztak, hogy a könyvek utazását lehessen követni. Ehhez persze szükséges volt a könyveket ellátni egy egyedi azonosítóval és a megtalálónak csak annyi dolga volt/van, hogy ezzel beregisztrál az oldalra.
Ez az oldal még ma is működik (Bookcrossing) és több száz regisztrált könyvet tartalmaz. Ráadásul az évek folyamán már sokkal jobban kiépített a rendszer. Rengeteg lehetőségekkel bővült a repertoár: a könyvet - a hagyományhoz híven - elhagyhatod, vagy odaadhatod egy barátodnak, aki majd egy másiknak adja tovább, vagy akár kereshetsz egy embert az oldalról, akinek szerepel a kívánságlistáján, majd elküldheted neki postán. De például rendeznek találkozókat vagy léteznek már olyan helyek is, ahol rendszeresen elhagynak könyveket! Akár oda is el lehet látogatni és ki tudja, talán új barátságokat is köthet az ember. 

Szóval így születtek meg az első "Utazókönyvek".

Hogy ez miképpen is néz ki itthon?

Természetesen itthon is megpróbáltak elhagyogatni könyveket és én abban az időben nagyon figyelmesen jártam az utcákat, de valahogy egybe sem sikerült belebotlanom. De hát ilyen az én szerencsém! :(

Aztán sok éven keresztül semmit sem hallottam ezekről a könyvekről, mondhatni meg is feledkeztem róluk, egészen addig amíg nem regisztráltam a moly.hu-ra és ott meg nem ismertem pár nagylelkű és kezdeményező molyt!
Bár már korábban is volt funkció az utazókönyvekre, azt valahogy mégsem használta senki. Ennek az lehetett az oka, hogy kicsit körülményes volt a használata...
Így először inkább mindenki csak karcokat írt, hogy ha valaki szeretné a következő könyvet az jelezze hozzászólásban és elküldi neki a tulajdonos. Ha pedig időközben másokat is érdekelne, az olvasás végeztével a következő jelentkezőnek kell tovább küldeni a könyvet. És így tovább, és így tovább...
Majd megjelentek a virtuális polcok! Egyre többen, egyre több könyvet ajánlottak fel olvasásra és már az "utazókönyv" kifejezés is megjelent.
Viszont az abszolút csúcspontjukat ezek a könyvek - szerintem - egy kihívás segítségével érték el!
A kihívást, amely az "Indítsuk útnak könyveinket!" névre hallgatott @lena91 elindította el még 2012 márciusában. Szerintem senki nem hittem, hogy ilyen sokan fogunk összegyűlni és hogy lesznek olyanok is, akik akár több tucat könyvüket fogják utaztatni. Sőt még a legújabb megjelenésűeket is felajánlották!
Én itt most szeretném megköszönni minden molynak a részvételt, hogy féltve őrzött könyveiket tovább adták - hacsak egy kis időre is és bizalmat szavaztak társaiknak. Köszönöm @lena91-nek is azt a sok munkát és időt, amit azzal töltött, hogy az utazókönyvek egyszerűen nyomon követhetők és napra készek legyenek!
Lehet, hogy ez a rész itt most nagy érzelgősre sikerült, de ha ezeket az "apró" lépéseket senki sem tette volna meg, akkor nem születhetett volna meg a mai rendszer.
Ugyanis 2013.06.21.-én, pont gy hónappal ezelőtt, megjelent a moly.hu-n az "Utazókönyvek" menüpont, ahol végre-végre-végre valahára egyszerűen, gyorsan és könnyedén nyomon tudjuk követni könyveinket! De még az egyes könyvek adatlapján is láthatjuk, hogy van-e belőlük utazó példányt, illetve a saját oldalunkon is láthatjuk, hogy hány utazókönyvünk van vagy, hogy hányra jelentkeztünk.



A könyv utaztatás folyamata:

A vállalkozó kedvűeknek szeretnék itt egy részletesebb leírással szolgálni, hogy hogyan is néz ki az, ha egy könyvet szeretnénk felajánlani a nagyérdeműnek.

Viszont mielőtt belevágnál arra mindenképpen felszeretném hívni a figyelmed, hogy lehet SOSEM fogod újra viszont látni a felajánlott könyvedet, de sajnos az is előfordulhat, hogy megrongált állapotban fogod visszakapni!

Ha még nem vagy tag, akkor először is mindenképpen regisztrálj a moly.hu-n. :)

Majd az oldalon keresd meg azt a könyvet, amelyet utaztatnál.
A könyv adatlapjának bal oldalán látható menüpontok közül keresd meg az "Utazókönyvek"-et. Ha a menüpont mögött egy számot is látsz, az azt jelenti, hogy már valaki utaztatja ezt a könyvet. Ez persze nem azt jelenti, hogy akkor Te már nem ajánlhatsz fel belőle további példányt, sőt nekem például az a véleményem, hogy egy népszerűbb könyvet többen is utaztassanak, hogy viszonylag rövid idő alatt minden érdeklődhöz el tudjon jutni. :)

Ahhoz, hogy létrehozz egy utazókönyvet a menüpont mögötti "+" gombra kell kattintanod, amikor is egy kisebb ablak fog felugrani.
Itt a következő adatokat kell megadnod (hagyhatod üresen is, de nyilván ezt nem tanácsos megtenni, mert mindenki különböző kérdésekkel fog bombázni, illetve utólag ár sokkal nehezebb a szabályokat érvényesíteni):
- Település: hová mehet a könyv (országon belül bárhova, csak a X városban utazhat...stb.)
- Hány napig lehet valakinél: én 60 napot szoktam adni, de nyilván az idő a könyv hosszúságától is függhet.
- Leírás: ide jöhet minden olyan kérés, óhaj, sóhaj, amit a jelenezőknek mindenképpen tudniuk kell! Jó ötletnek tartom, hogy sokan itt is vezetik a jelentkezőket és a nevük mellé írják, hogy ki, hol tudja átvenni a könyvet, ami a későbbiekben talán könnyíthet egy-két pénztárcán. ;)
* Csak a figyeltjeim jelentkezhetnek - aki nem molyol, azoknak írom, hogy ezen az oldalon lehet figyelni embereket, akik valamiért felkeltették az érdeklődésedet. Aztán ha visszajelöl ismerősökké váltok. :) Ha ezt bepipálod akkor csak ők tudnak majd feljelentkezni a könyvre.
* Lehet még jelentkezni rá - érdekességképpen jegyzem meg, hogy egyesek szoktak limitet is szabni és ha már összegyűlt az adott főszám, akkor egyszerűen csak lezárják a jelentkezést.

Ha mindent részletesen átgondoltál és kitöltöttél már csak a "Mentés" gombot kell megnyomnod és a könyv már be is kerül az utazókönyvek egyre bővülő listájába. Most már csak a jelentkezőkre kell várni.

Amikor valaki jelentkezik a könyvre, azt neked is el kell fogadnod. Amíg Te nem igazoltad vissza a jelentkezését, addig ő - elvileg - nem kaphatja meg a könyvet! Persze ez nem azt jelenti, hogy innentől kezdve visszavonhatatlanul el kell küldeni neki azt. A későbbiekben, a tulajdonos bármikor, bárkit törölhet a könyvéről! Főleg ha az illetőről kiderül valami rossz dolog.
Tehát - szerintem - nyugodtan fogadjunk el mindenkit, mert a későbbiekben még mindig változtathatunk rajta.

Az engedélyezések után az adminisztrációt már a jelentkezők végzik. Ha megérkezett hozzájuk a könyv bejelölik, hogy megkapták, vagy hogy továbbadták.
Nekünk már csak annyi dolgunk van, hogy néha rápillantsunk a "X jelentkező" menüpontra. Ebben egyértelműen láthatjuk, hogy éppen hol tart a sor, ki mikor kapta meg és mikor küldte tovább.
De még a jelentkezők sorrendjét is tudjuk változtatni, ha a bal oldali kettős nyílra kattintunk.

Végezetül pedig Mindenkinek szerencsés utaztatást kívánok!

0 hozzászólás:

Szólj hozzá!