2014. június 23., hétfő

Anyukám "kincses" dobozában...

Tudom, már rég nem jártam a blog háza táján, amit nagyon sajnálok. De az utóbbi időben kicsit összesűrűsödtek a dolgok és a hangulatom sem volt az igazi, ami miatt az írás és az olvasás háttérbe szorult. :(
Viszont most már kezdem magamat összeszedni, aminek nagyon örülök, de hát még a teljes felépülés várat magára.

Na, de most már elég az önsajnáltatásból, térjünk a lényegre! ;)

Pár héttel ezelőtt anyukámmal a nappaliban ültünk, amikor egyszer csak felém fordult és ezt mondta:
- Kislányom, most jut eszembe, hogy van egy dobozom!
- ??? - néztem rá kérdőn.
- Van egy dobozom, ami tele van könyvekkel...
Többet sem kellett mondania, én egyből felpattantam és már masíroztam is abba az irányba, amerre a dobozt rejtegette!

 ~ A dobozról még annyit kell tudni, hogy édesapám egykori segédmunkása, Misi bácsi gyűjteménye, aki egy-egy lomtalanítás alkalmával hozta őket haza. És ha már itt tartunk, egy percre álljunk meg és emlékezzünk meg Misi bácsiról, aki az elvei szerint élt, ezáltal fedél nélkülivé és alkoholistává vált, viszont még így is egy könyvel a kezében távozott a másvilágra. Vérbeli könyvmoly volt! ~

Szél sebesen neki láttam a doboz tartalmának átvizsgálásának, ám egy kicsit kezdtem kétségbe esni, amikor már a tizedik olyan könyvet fogtam a kezembe, amely témája nem az én világom (politika, kémes könyvek...stb.). Viszont még mielőtt a csalódottság elhatalmasodott volna rajtam, egy igazi gyöngyszemre bukkantam. Aztán még egyre és még egyre!
Végül 4 db csodálatos könyvvel tértem haza, amelyeket most nektek is megmutatok. :)



Charles Dickens
Copperfield Dávid

Ez volt az első amire rátaláltam, és bár tudom, hogy ez egy igazán ismert történet (mondjuk én még nem olvastam), amit már számtalanszor kiadtak, mégis amikor megfogtam ezt a példányt, úgy éreztem valami különlegeset tartok a kezemben. Főleg azért, mert imádom a régi kötött könyveket, mert azokból - elég ha csak ránézel - sugárzik egyfajta hangulat.
Ennek a darabnak elég viseltes a borítója és a gerince, de nem számít, én mindig is többre tartottam ezeket, mint a makulátlan állapotúakat. Amikor egy ilyen könyvbe belelapozok olyan mintha egy időutazáson vennék részt. Mintha századokat ugranék vissza, pedig valójában "csak" pár évtizedről van szó. (Csak úgy mellékesen, a könyv idén ünnepli a 60. életévét!)
Egyébként megnéztem az eddigi Copperfield Dávid kiadványokat is és tényleg igazán szerencsésnek mondhatom magamat, mert mind közül ez tetszik a legjobban. :) Érdekes még, hogy 1954-ben nem csak az Ifjúsági Könyvkiadó jelentette meg Charles Dickens életrajzi művét, hanem a Móra is kiadott belőle egy változatot Reich Károly rajzaival. Amikor megláttam, hogy az enyémet Végh Dezső illusztrálta, egy picit elszomorodtam, mert én nagyon szeretem Reich Károlyt. De aztán a végén rájöttem, hogy az Ifjúságis akkor is jobban sikerült, szóval így már teljesen elégedett vagyok. :)
(És azóta már a könyv gerincét is megragasztottam!)

Belelapozó:




~

Hárs László
Biri és Bori

Régi pöttyös. Örök pöttyös. Szeretem pöttyös. :)
Ez a második könyv, amelyre rátaláltam és hát mivel ez egy pöttyös könyv, ami még jó állapotban is van, nem volt min gondolkodni. :)
A könyvecske fülszövege alapján ez egy igazán aranyos és vicces történet lehet. És ahogyan Biri, gyerekként én is eljátszottam azzal a gondolattal, hogy milyen is lenne, ha lenne egy ikertestvérem. Vagy hogy az milyen praktikus tudna lenni! :D Szerintetek?





~

Vadvirágok 2.
Búvár zsebkönyvek

Mivel az utóbbi időben elég sokat tartózkodom a szabadban és újabban az egyik kedvenc elfoglaltságom, hogy nézegetem a kertünkben növő idegenvirágokat, így úgy éreztem, hogy ez a könyvecske most igazán a hasznomra lehet. Sőt! Már jó pár növényt sikerült is azonosítanom!
Most meg már azon gondolkodom, hogy a sorozat többi tagját is be fogom szerezni. :)








~

Boldog emberek?

És végül, találtam egy "titokzatos" könyvet!
A képen is jól látni, hogy ez a zsebkönyv igazán ramaty állapotban van. Amikor kinyitottam kiderült, hogy belül sem kímélték, mert hiányzik a címoldala. Így nem tudom ki írta, meg hogy mikor és a címe is kétséges...
Az utolsó oldalon, a láblécen olvasható egy olyan, hogy "Boldog emberek 9", amiből arra következtek, hogy egy sorozat darabja lehet. A tartalomjegyzéke is megvan. És ahogy bele-bele olvastam úgy tűnt, hogy a történetek nem kapcsolódnak egymáshoz. Bár ez még nem száz százalék, de úgy gondolom, hogy ez egy elbeszélés-gyűjtemény lehet.
Egyenlőre még keresgélek, remélem sikerrel fogok járni. De ha valakinek lenne bármilyen ötlete az ne tartsa magában! :)



Belelapozó:



~

Íme ezzel be is fejeztem az új szerzeményeim bemutatását. Remélem pár könyv felkeltette az érdeklődéseteket és - hogy én is - kézbe fogjátok valamelyiket venni! Természetesen a jövőben ezekről a könyveikről is olvashattok majd egy részletesebb ismertetőt, főleg ami a legutolsó "titokzatos" kiadványt illeti.

Szép napot Mindenkinek! ;)

2 hozzászólás:

  1. http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=boldog-emberek&ID=143788&gb_w=t

    Ennyit tudtam segíteni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsi, hogy csak most reagálok, de nagggyon-nagggyon köszi! :)

      Törlés